17:00

Vedums AIS

Referat: Vårgårda IK - Vedums AIS

Kanonstart på höstsäsongen!

VAIS fick i och med gårdagens 1-0 (1-0) seger borta mot Vårgårda en kanonstart på höstsäsongen!
Efter att ha tränat fem gånger och dessutom spelat en träningsmatch mot IFK Emtunga (förlust 0-2) efter sommaruppehållet var det igår kväll dags att återuppta seriespelet. Som säkert ingen har missat har våren mest gått i dur och det kändes därför viktigt att fortsätta på den inslagna vägen.

Matchen igår startade ganska trevande, med hafsigt spel från båda håll. Med tiden växte vi dock allt mer in i matchen och lyckades etablera ett visst övertag. I träningsmatchen mot Emtunga lyckades vi inte speciellt bra med att hitta rytm i spelet, men den första halvleken mot Vårgårda var en klar förbättring. Det fanns en hel del fina intentioner i passningsspelt där vi försökte hitta forwards på fötterna och utnyttja kanterna. Tyvärr halkade vi ibland till lite på det glatta underlaget och sedan kom vi inte helt rätt i löpningar och positioner, men det kommer att bli bättre.

Vår första riktigt heta målchans kom efter ett fint anfall där Tommy Jonsson till slut i det nämaste blev friställd med Vårdårdas målvakt lite snett från höger. Tommys avslut var distinkt, men hemmamålvakten lyckades avvärja med en kvalificerad räddning. Ju längre halvleken gick desto mer kontroll fick vi på matchen utan att för den delen skapa klara målchanser. Vårgårda var dock vid några tillfällen farligt framme efter fina spelvändningar, men vårt försvarsspel fungerade överlag mycket bra och vi lyckades gång på gång styra ut farligheterna mot hörnflaggorna.

På vår femte högerhörna kom det som senare skulle visa sig vara segermålet. Hörnreturen hamnade hos Daniel Josefsson strax utanför straffområdet och trots att "Joffe" kanske inte fick sin livs träff så satt bollen otagbart i högra burgaveln, efter att ha touchat en hemmaspelare. Målet föll med knappt tio minuter kvar av den första halvleken och den sista delen kom främst att präglas av Vårgårdaspelarnas dåliga humör. Man drog också på sig flera varningar i den första halvleken pga att man fokuserade på fel saker, men det var givetvis bara att tacka och ta emot!

Kanske trodde vi i halvlek att matchen mer eller mindre var avgjord efter att vi fått Vårgårdaspelarna dit vi ville. Trots fina intentioner kändes det som att vi skulle förbättra oss ytterligare och dessutom brukar oftast vår fina fysik ge utslag i slutet av matcherna. Tyvärr höll den här vad jag tror "falska tryggheten" på väg att bli vårt fall. Vårgårda fick nästan direkt i andra halvlek ett litet tryck på oss och det lyckades vi egentligen aldrig komma ur under resten av matchen.

Vi hade oerhört svårt att få fast bollen högt uppe i planen och fick därför aldrig möjligjhet att få någon rytm i spelet. Rörelsen utan boll var också som bortblåst och framförallt tappade vi också flera nivåer i aggresivitet. Istället för att snabbt gå in i närkamper så tog vi ett steg bakåt och avvaktade istället.
Som tur är brukar Håkan Göransson i VAIS-målvakt kliva fram i de här lägena och gårdagen var inget undantag. Vårgårdas hetaste kvitteringsläge kom efter ca 20 minuter när en hemmaspelare helt plötsligt blev helt ensam med Håkan från nära håll. Håkan var dock snabbt ute och mötte skytten och kunde avvärja med en strålande utrusning. Bollen tog stenhårt någonstans på överkroppen och till och med Håkan med alla sina enorma magmuskler tvingades chippa efter andan!

Efter den här kvitteringschansen hade vi vår bästa period i den andra halvleken, men när sedan Vårgårda gick ner på en trabackslinje fick vi återigen problem med våra positioner. Närmare än några farliga frisparkslägen kom dock inte Vårgårda utan istället hade vi två jättelägen att punktera matchen med ett andra mål. Först en fin kontring mellan inhopparen Henrik Andersson, som friställde Tommy Jonnson. Passningen blev dock aningen för brant och Tommy tvingades försöka lyfta bollen över målvakten, men avslutet smet strax utanför. Lite senare fick "Joffe" ett ännu bättre läge när han blev fri nästan från mittlinjen. Tyvärr för vår del så tvekade han något och en Vårgårdaspelare hann ikapp innan avslutet.

I sedvanlig stil krigar vi på och kunde lägga ytterligare en uddamåls vinst till protokollet. Vi viker aldrig ner oss som lag även om vi i den andra halvleken inte alls kom upp i normal nivå. Som jag varit inne på tidigare kan Vårgårda ha haft en liten fördel av att redan ha spelat en match efter uppehållet, men å andra sidan saknade man några av sina nyckelspelare.

Daniel Möller bäst i VAIS tillsammans med Håkan Göransson. Flera andra gör också mycket bra insatser i den första halvleken, inte minst Daniel Josefsson som förutom målet krigade fullständigt enastående i några närkamper. Fredrik Möller visade också gryende höstform, men dessvärre halkade han vid några tillfällen där det kunde blivit något riktigt bra. Vårgårda ville gärna anfalla på sin högersida, men där stängde Anders Svantesson igen ordentligt, framförallt i den andra halvleken när det blåste som värst. I övrigt har vi fortfarande en bit kvar till toppformen och veckan fram till matchen mot Tomten kommer att göra oss gott. Det såg segt ut på sina håll (inte minst hos undertecknad) men i nuläget har vi så gott som hela truppen skadefri och det känns jättepositivt. Mycket avgörs de närmaste veckorna och därför gäller det att ge allt på träning för att kunna prestera maximalt på matcherna.

Till sist får jag passa på att tacka för stödet hos de tillresta VAIS-supportrarna! Alltid kul att se att så många följer oss även på bortaplan och det kommer att bli ännu viktigare under resten av hösten
På fredag är det dags för nästa tuffa drabbning när svårspelade Tomten kommer till Nordvalla. Vi hade allt flyt i världen i vårens möte där vi kom undan med blotta förskräckelsen. Tomten har några riktiga kvalitetsspelare, men den här gången är vi förvarnade och ska göra allt för att prestera ett gott dagsverke!

Skribent: Marcus Wallin

ons 9 maj 2007, 19:00 Vedums AIS - Vårgårda IK 2 - 0